בשלוש הזדמנויות נפרדות בשנה שעברה (2022), לקוח פוטנציאלי פנה אליי בנוגע לסיוע בהתנגדות לצוואה, חתם על הסכם שכר טרחה והשאיר מקדמה, ומעט לאחר מכן, קיבל "רגליים קרות" והחליט לייצג את עצמו ולהגיש התנגדות לצוואה לבד. בכל אחד מהמקרים הללו, בית המשפט בסופו של דבר דחה את ההתנגדות. למרות זאת, אם אותם לקוחות פוטנציאליים היו שומרים על עורך דין שייצג אותם, בין אם זה אני או מישהו מנוסה ומקצועי אחר, סביר להניח שהאתגרים שהציבו היו בסופו של דבר מניבים פרי.
מחבר המאמר
למה התנגדות לצוואה לבד?
לאדם המחליט "לעשות את זה לבד" במאמץ שלו להתנגד לצוואה, בדרך כלל יש לפחות סיבה אחת או שתיים להיפטר מעורך הדין: או שחסרים לו הכספים או שהוא רוצה לחסוך, או שהוא סבור שהתהליך הזה הוא פשוט ואינו דורש ייצוג.
ההשקעה הכספית הנדרשת של אדם יכולה לעתים קרובות להוות מכשול מובן לשכירת עורך דין בכל תיק שהובא לדיון בבית משפט. עם זאת, אם הכספים אינם מהווים מכשול, אז כדאי מאוד לשכור עורך דין לייצוג בהתנגדויות לצוואות.
כאשר מוגש הליך רשמי להתנגדות לצוואה לבית המשפט לענייני משפחה, בית המשפט מוציא העתק מכך הנשלח לאחר מכן ליורשי המנוח, קרי לכל מי שמוגדר בצוואה. לאותו העתק מצורפת הודעה באותיות מודגשות האומרת כי מי שרוצה להשיב על כתב ההתנגדות לצוואה חייב להגיש תגובה. ההתנגדות היא בצורת תצהיר שיש לחתום עליו בכאב ובעונשי עדות שקר ולהגיש תוך הזמנים הקבועים בחוק.
דוגמאות לטעויות שכיחות בהגשת התנגדות לבד
הליך זה קשה יותר ממה שניתן לחשוב, במיוחד עבור מי שאינו מיומן בחוק. לשם המחשה , יש לשקול את הדוגמה הבאה:
גב' שרית לוי מבקשת להתנגד לצוואתו של אביה המנוח, משה, בטענה שחסרה לו יכולת נפשית מספקת כאשר חתם על הצוואה. שרית החליטה להכין את ההתנגדות ללא סיוע של עורך דין. בתיאור מצבו הנפשי של אביה, שרית ציינה את הדברים הבאים:
" אבי אובחן עם דמנציה בשנת 2014 ונזקק לטיפול על בסיס 24 שעות…"
לעין בלתי מאומנת, פסקה זו עשויה להיראות כמתארת מישהו חסר יכולת שכלית מספקת לחתום על צוואה; אחוז ניכר מהאנשים יגיע למסקנה שכל מי שיש לו דמנציה וזקוק לטיפול מסביב לשעון לא יוכל להבין מסמך משפטי. אבל החוק אומר אחרת. דמנציה, במיוחד בשלביה הראשונים, אינה מונעת בדרך כלל ממישהו להבין את ההשלכות של פעולות משפטיות. ואנחנו יודעים מניסיון שמישהו עשוי להיות תחת טיפול 24 עבור מגבלות פיזיות ולא קוגניטיביות.
כעת נשקול את התיאור המפורט יותר הבא:
" אבי אובחן עם דמנציה בשנת 2014. כשביקרתי אותו ביום הולדתו, 8 בפברואר 2014, הוא אמר "מירי" כשנכנסתי לדירתו. מירי היא אחותי הגדולה. כשאמרתי "יום הולדת שמח, אבא!", הוא הגיב "יום הולדתי? היום יום ההולדת של אמא".
שימו לב כיצד פסקה זו מספקת עושר של פרטים חשובים שלא נראו בגרסה הקודמת. מי שאינו יכול לזהות ילד או לזכור את יום הולדתו, סביר להניח שאין לו יכולת שכלית מספקת להבין כל סוג של מסמך משפטי, לרבות צוואה.
תצהיר המכיל את הגרסה הראשונה והמקוצרת של העובדות עשוי להיות כפוף לבקשה למחיקת התצהיר על ידי הצד שכנגד, וסביר מאוד שבית המשפט יאשר את הבקשה, ובכך יביא לדחיית ההתנגדות. תצהיר המכיל את התיאור המפורט יותר ישרוד ככל הנראה בסבירות גבוהה.
מרכיבים אחרים של הכנת תצהיר קשה לטפל ללא עורך דין ירושה. במקרים רבים בית משפט יאפשר הארכת מועד להגשת התצהיר על מנת שהמתנגד יקבל מסמכים שעשויים לאפשר לו/ה להגיש תצהיר מפורט יותר. עם זאת, על הבקשה לכלול נימוקים מספקים להארכה. התצהיר גם אינו יכול להכיל "שמועות", הצהרה על דברים שאמר מישהו מלבד המנוח.
לסיכום
הליך התנגדות לצוואה הנו הליך יקר, מאתגר ורווי באמוציות. אם אתם תנסו לנהל הליך התנגדות לצוואה לבד, יהיו אמנם יתרונות כאשר העיקרי שבהם הוא החיסכון הכספי, אם זאת, סביר להניח שהצד שמולכם שכן מעוניין לשמור על הצוואה, ישכור עורכי דין שייצגו אותו ויילחמו למענו.
הצד שמולכם מחזיק ביתרון גדול, הצוואה נכתבה לכאורה עבורו והעד המרכזי לא בין החיים כבר, מה שהופך את מלאכת ההתנגדות לסבוכה ומאתגרת במיוחד.
לכן, מכל המקובץ ולא מתוך מניע אישי, רצוי מאוד לשכור עורך דין.