יצירת שותפות במקרקעין בין אחים יכולה להיות דרך מצוינת לאגור משאבים וידע על מנת להרוויח על השקעה בנכס. עם זאת, ישנם לא אחת מצבים שניתן להיקלע אליהם עקב מחלוקות, שיקולים כלכליים כאלה ואחרים או פרידה בין בני זוג, שמובילים את הצדדים להחלטה על פירוק שיתוף במקרקעין בין אחים.

legal

טיפים חשובים בנוגע לפירוק שיתוף במקרקעין בין אחים

להלן מספר טיפים כיצד לצאת משותפות במקרקעין במינימום זמן והוצאות:

 1. שיהיה הסכם שותפות ברור מההתחלה. הסכם זה צריך לפרט את התפקידים והאחריות של כל שותף, כמו גם מה יקרה במקרה ששותף אחד ירצה לצאת מהשותפות.

2. היו מוכנים לקנות את האינטרס של השותף שלכם. אם אתה זה שרוצה לצאת מהשותפות, סביר להניח שתצטרך לרכוש את חלקו של השותף שלך בנכס על מנת לעשות זאת, בדרך כלל מדובר ברכישה בתנאים טובים יותר מאשר רכישה של אדם זר.

3. היו מוכנים למכור את הנכס. אם אתה והשותף שלך על אף כל המאמצים, לא מצליחים להגיע להסכמה על רכישה, מכירת הנכס לגורם חיצוני עשויה להיות האפשרות הטובה ביותר. זה יאפשר לכל אחד לקבל את חלקו ברווחים (או ההפסדים) מהמכירה.

4. בקש מעורך דין לנסח את הסכם הפירוק. בהסכם פירוק שיתוף במקרקעין בין אחים זה יש לפרט את תנאי הפירוק, לרבות כיצד יחולק הרכוש בין השותפים. פירוק שותפות במקרקעין בין אחים יכול להיות תהליך מסובך, אך לרוב הוא הכרחי על מנת להגן על האינטרסים שלכם. על ידי ביצוע הטיפים שלמעלה בליווי עורך דין ירושה, ניתן להבטיח שהתהליך יעבור בצורה חלקה ככל האפשר.

בעת פירוק שיתוף במקרקעין, לרוב על השותף לקבוע מי ישמור על השליטה בנכסים. הסכם שותפות נדרש בדרך כלל לשותפויות עסקיות בנדל"ן כדי לשלוט ביחסים בין שותפים. 

איך מסיימים שותפות בנדל"ן בין אחים?

כיצד מתבצע הלכה למעשה הליך פירוק השיתוף במקרקעין במידה ולא הושגה הסכמה בין הצדדים:

לפני הכל, קיים צורך לבדוק היכן רשומים המקרקעין

כאשר המקרקעין רשומים אצל רשם המקרקעין – טאבו – הליך פירוק השיתוף ינוהל בבית משפט השלום במחוז בו נמצא המקרקעין.

כאשר המקרקעין רשומים ברשות מקרקעי ישראל (רמ"י) או בחברה משכנת –  הליך פירוק ינוהל בערכאה בהתאם לשווי המקרקעין.

אם השווי עד 2.5 מיליון ש"ח – בבית משפט השלום.
אם השווי מעל 2.5 מיליון ש"ח – בבית המשפט המחוזי.

אם מדובר בפירוק שיתוף בין בני זוג או הורים- בית המשפט לענייני משפחה.

כיצד מתבצע פירוק שיתוף במקרקעין בין אחים?

ביצוע בעין  – מדובר למעשה בחלוקה של הכנס ככל שהדבר מתאפשר. למשל כאשר מדובר במבנה בן 3 קומות או דירות, ואז במקרה זה כל שותף יקבל את חלקו לפי דירה או קומה שתוקצה לו.

שימו לב שבמקרה זה ככל שהחלוקה בעין לא תהיה שוויונית, השותפים אשר יזכו לנתח גדול יותר כתוצאה מהפירוק, יעבירו תשלומי איזון לאלה שזכו לנתח קטן יותר, אלא אם כן היתה הסכמה בין הצדדים.

 מכירת המקרקעין: אם לא ניתן לבצע חלוקה בעין של המקרקעין, למשל במקרים בהם התקבל משק חקלאי בירושה או למשל במקרה בו קיים נכס בין 2 דירות אשר שותפים בהן למעלה מ-2 שותפים, הדרך היעילה ביותר היא מכירת הנכס לצד שלישי וחלוקת התמורה בין השותפים.